Project Description

ONLINE MESEHÉT

a „Népmese napja” alkalmából

2020. szeptember 28. – 2020. október 02.

Hétfő: Hallgass (nyíregyházi) meseszót!

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy legény, akit úgy hívtak, hogy Tótocska. Ezt a legényt az édesapja elküldte otthonról, hogy próbáljon szerencsét. Bár kissé kelletlenül, de csak útra kelt a legény. Vitte magával a szomszédban lakó jó barátját, Jankót is. S hogy miféle kalandokban volt részük a hosszú út során? Megtudhatjátok, ha meghallgatjátok munkatársunk, Kácsor-Ignácz Gabriella élőszavas mesemondását. Nagyon figyeljetek, mert a mesét követően Gabi néni játékba hív benneteket, amelyben ti is elnyerhetitek jutalmatokat!

Kedd: Egy varázstárgy bűvöletében

Segítség! Elveszett egy varázstárgy! Pedig Tótocskának és Jankónak, a két jó barátnak nagy szüksége lenne rá, mert csak ennek a tárgynak a segítségével tudják átváltoztatni a pocsék békát, hogy újra szépséges királykisasszony legyen belőle! Hol keressük, hol kutassunk utána? Talán a néprajzi gyűjteményt befogadó egyik raktárunkban? A nyomozást múzeumpedagógusunk, Kállai Beatrix néni vezeti, s az eredményről is ő fog beszámolni nektek.

Elveszett! Keressük!

Szerda: (Mese)tanoda

Tanoda? Ez egy olyan klassz hely, akarom mondani virtuális tér, ahol csupa szórakozás és játék a tanulás. Észre sem fogjátok venni, s máris nagyon sok ismerettel gazdagodtatok. Helyszínek, szereplők, segítőtársak, varázstárgyak, ellenfelek… minden, amiről már hallottatok, de ilyen formában még nem találkoztatok vele! Ha figyelmesen meghallgatjátok a mesét, Kállai Beatrix néni útmutatása, kérdései és feladatai segítségével profi meseszakértők lehettek!

(Mese)tanoda – Kattints ide!

Csütörtök: Csokis mese – mesés csoki

Csokis mese? Király! Mesés csoki! Ez is király! Szeretnétek mesedíszletet készíteni? Örülnétek, ha ez a díszlet csokoládéból készülne? Találtunk nektek egy olyan mesét, amellyel valóra válthatjátok legmerészebb álmaitokat: csokiból építhetitek fel a díszlet egy részét, amelyet az „előadás” után akár el is fogyaszthattok! Kell-e ennél jobb program? Múzeumpedagógusunk, Mártonné Vattai Anikó néni útmutatásai alapján nektek is részetek lehet a csokoládéhegy megépítésében. 

Csokoládékészítés – Kattints ide!

Péntek: Tudj meg többet egy (nyíregyházi) mesemondóról

Blogunk „mesés” titkokról rántja le a leplet: Ki a mesemondó, akinek a Tótocska, Jankó és a békává varázsolt királykisasszony című mesét köszönhetjük? Hogyan, mikor, milyen alkalommal hangzottak el meséi, amikor még „szájról szájra” terjedtek? Milyen nehézségeket kellett a muzeológus bácsinak leküzdenie, aki vállalkozott arra, hogy a sok-sok mesét megörökíti az utókor számára? Miben különböznek a szakemberek által lejegyzett mesék és a népmesegyűjteményekben, elsősorban gyermekhallgatók és -olvasók részére, nyomtatásban megjelent változataik?

I. rész – Kattints ide!

Tartsatok velünk a hét minden napján 10:00 órától! 🙂