Kockáról kockára

Az épített környezetet megörökítő archív fényképek sokat mesélhetnek történelmi folyamatokról, társadalmi viszonyokról, az életmódról. Az 1970-es évektől kezdődően a vidék képe látványos átalakulásnak indult, így joggal kérdezhetnénk, hogy hová lett a hagyományos falukép? Járjunk együtt utána, fejtsük meg közösen a korabeli fényképek vizuális üzenetét!

Időtartam: 60 perc
Létszám: maximum 30 fő
Ára: 500 Ft/fő

A jó meg az ócska

Meddig él egy tárgy, milyen és hányféle feladatra hivatott a falusi portán? Mi történik, ha elsődleges rendeltetését bevégezte egy szerszám, egy ruhanemű? A régi falusi életben semmi nem veszett kárba, a tárgyak új életre keltek, új szerepet kaptak, sok esetben még az elnevezésük is megváltozott. Napjainkban egyre hangsúlyosabb a társadalmi párbeszéd a fenntarthatóságról, amelyre nagyszerű példát kínál a paraszti világ szemlélete.

Időtartam: 60 perc
Létszám: maximum 30 fő
Ára: 500 Ft/fő

Régen is volt tanóra!

Tapasztalják meg az Ön diákjai is, milyen lehetett több osztálynak együtt, egy teremben, egy tanító irányítása alatt tanulni! Ismerkedjenek meg az akkori tantárgyakkal és próbálják ki a tanuláshoz szükséges korabeli eszközöket: a palatáblát, palavesszőt, spongyát, pennát, kalamárist és az irkát. Az 1930-as éveket idéző szerepjátékunk helyszíne barabási iskolaépületünk, ahol egy szigorú tanítónő várja órára a mai gyerekeket…

Időtartam: 60 perc
Létszám: maximum 30 fő
Ára: 600 Ft/fő

„Szív adja szívét szívesen…”

„Hej, amikor mi fiatalok voltunk! Olyan hatalmas, cifra tükrösszívet kaptam én az egyik udvarlómtól, hogy a szomszéd jányokat majd megette a sápadt irigység… Volt bizony ajándékozás akkor is, de mindenki tudta, hogy mikor, kinek és mit illik adni. Megvót annak a sorrendje… Mondja az uram, hogy sokat jár a szám, inkább a kezem járna olyan gyorsan, ahogy a nyelvem pereg… Pedig dolgozom én a műhelyben látástól vakulásig. Az inasok dóga is az én felelősségem… Kitanítom én mindegyiket a mesterségre! Az meg csak a javukra válik, ha közben egy kis illemet is hallanak…”

Időtartam: 60 perc
Létszám: maximum 30 fő
Ára: 800 Ft/fő

Jeles neves a karácsonyi ünnepkörből – utazó múzeum

Minden jeles névnaphoz helyi szokások kapcsolódtak. Miért rugdosták a lányok a disznóól oldalát András napján? Hogyan folyt a disznótori maskurázás a tirpákoknál? Milyen időjósló rigmusok éltek a nép ajkán? Miről ismerték fel Luca napján a boszorkányokat? Mit tettek távoltartásuk érdekében? Ismerjük meg közösen, hogyan szőtték át a babonák, hiedelmek, mágikus eljárások a falun élők mindennapjait!

Időtartam: 90 perc
Létszám: maximum 30 fő
Ára: 800 Ft/fő

Megrendelőlap letölthető ITT