Elveszett! Keressük!
 
Gyerekek, kérjük a segítségeteket!
Gyertek, nyomozzunk a mesebeli kürt körül…!
Vajon hol lehet? Melyik lehet?

Mi valójában a kürt – a tülök?
Biztosan emlékszel, a Tótocska, Jankó és a békává varázsolt királykisasszony meséjében ez egy varázstárgy. Varázsereje a hangjában rejlik. Megfújva, megszólaltatva a nagy varangyos béka visszaváltozik gyönyörű királykisasszonnyá. (Szeretnéd újra meghallgatni a mesét? Kattints ide: Facebook vagy Youtube

A kutatásokból, az adatközlők elmondásából tudjuk, hogy leginkább szarvasmarha szarvából a pásztor faragta ki a tülköt. Aprólékosan díszítette. A mintákat véste, karcolta, maratta. Apáról fiúra öröklődő hangkeltő, primitív trombitaféle hangszer volt. A faluból naponta kihajtották a csordát és a csürhét. A pásztorok ezt az eszközt jeladására használták.

Hogyan néz ki a kürt – a tülök?
A mesében a gonosz vasorrú bába fejéből kinőtt szarvakat lefűrészeli a két legény. Az elkeskenyedett végén a hegyét levágják, hogy meg lehessen fújni. Így egy nagy méretű henger alakú jeladó eszköz lesz a tülök. A királykisasszony érintésére kicsi hangkeltő eszközzé, trombitává változik.

A múzeumi leltárkönyv leírása szerint gyűjteményünkben van egy tárgy „magyarfajta jószág szarva hegye” és „világos részén bekarcolt stilizált virágdisz” látható. Nem túl nagy méretű, kb. „30 cm” hosszú. Ez lehet a keresett tárgy?

„magyarfajta jószág szarva hegye”

Nos, összegezve ezt a sok információt, induljunk el végre!
Segítsünk Tótocskának és Jankónak a Sóstói Múzeumfalu egyik néprajzi gyűjteményi raktárában megkeresni az elveszett kürtöt, mely segítségére lehet a két legénynek a varázslatban!

Tudnotok kell, nem lesz könnyű feladat!
Ugye? Mintha egy rengeteg erdőben járnánk! Annyi féle-fajta tárgy, eszköz van a hat raktárban elhelyezve. Nézzünk be a textilek közé, a kerámiák mögé, a bútorok alá, a lábasokba… nincs! Megsúgom nektek, a gazdálkodás eszközeinél: az állattartás és a pásztorkodás tárgyai között kell keresni!

Melyik lehet a mesebeli tülök a három tárgy közül?

1.
Gyűjtő: Kiss Lajos
Gyűjtés helye, éve: Nyíregyháza, 1931. augusztus 29.
Készítés ideje: ?
Gyűjtemény: Jósa András Múzeum néprajzi gyűjteménye, ltsz. 55.268.1
Méret: H: 30 cm

2.
Gyűjtő: Bodnár Zsuzsanna
Gyűjtés helye, éve: Kemecse, 2001. március
Készítés ideje: ?
Gyűjtemény: Jósa András Múzeum néprajzi gyűjteménye, ltsz. 2001.35.49
Méret: H: 19 cm, Sz: 8 cm

3.
Gyűjtő: Kiss Lajos
Gyűjtés helye, éve: Kisvárda, 1933. január 16.
Készítés ideje: XIX sz. eleje
Gyűjtemény: Jósa András Múzeum néprajzi gyűjteménye, ltsz. 55.4.2
Méret: M: 14,6 cm

Megtaláltátok! Nagyszerű!
Az 1. számú az elveszett tülök!

Végezetül…
Gyorsan el kell juttatnotok a kürtöt Tótocskának és Jankónak, hogy egy kürtfújásra feloldhassák a varázslatot a királykisasszonyról!