Volt egyszer egy csizmahúzó

Egy nap egy rövidlátó hangya tévedt be a parasztház konyhájába, ahol belebotlott a dikó alatt tárolt, szarvasbogár alakú csizmahúzóba. A hangya valódi szarvasbogárnak hitte a csizmahúzót, és meghívta vendégségbe. Egy bokor tövéhez, egy meleg kesztyűházhoz vezette a vendéget. Innen már ismerős lehet a történet, hiszen Varga Katalin kedves állatmeséjét helyeztük múzeumi környezetbe. A mozgásos játékokra épülő múzeumi foglalkozáson a gyerekek nemcsak a szarvasbogár alakú csizmahúzóval találkozhatnak, hanem a parasztház más használati tárgyaival is, amelyekben az a közös, hogy állatokat ábrázolnak.

Időtartam: 60 perc
Létszám: maximum 30 fő
Ára: 600 Ft/fő

A foglalkozás előtt és után javasolt tevékenységek tervezete letölthető ITT (pdf)
Képmellékletek letölthetők ITT (pdf)

Volt egyszer egy laskanyújtó

A mesebeli laskanyújtó (nyújtófa) nagyon izgatott, mert este bálba készül. A mángorló is szívesen csatlakozna, de hamarosan megtudja, hogy ő nem mehet el a mulatságba, mivel más formájú, mint a nyújtófa és barátai. Ezen megbántódik és világgá megy… A meséhez kapcsolódó foglalkozássorozat a drámajátékot, a mozgásos tevékenységeket használja fel ahhoz, hogy a kirekesztéssel kapcsolatos érzelmeket felszínre hozza, a mese „üzenetét” közvetettebb módon juttassa el a gyerekekhez.

Időtartam: 60 perc
Létszám: maximum 30 fő
Ára: 600 Ft/fő

A foglalkozás előtt és után javasolt tevékenységek tervezete letölthető ITT (pdf)
Képmellékletek letölthetők ITT (pdf)

„Készül a mézes, illata édes…”

„Mindig mondom a szomszédasszonyomnak, hogy a pulyák munkára nevelését nem lehet elég korán kezdeni. A szomszédság sorra küldi ide mind, hogy tanítsam ki őket a mézeskalácsos mesterségre. Kányáné meg persze kitanítja, még a legkisebbet is. De úgy kitanítja, hogy míg él, el nem felejti. Annyi pulya sürgölődött már itt a műhelyben, mint a rosta lika. Kell is a sok kéz: kemencét fűteni, tésztát gyúrni, törőpadot tisztítani, műhelyt felsöpörni… Kitanítom én mindenre őket, még a drukkolásra is. Aztán mehetnek is a lovak, babák, huszárok, kardok a vásározó ládánkba. Ezek a legkelendőbb vásárfiák!”

Időtartam: 60 perc
Létszám: maximum 30 fő
Ára: 800 Ft/fő

A kenyér sülve jó!

„Ki minő kovászt tesz, olyan kenyeret eszik!” – tartja a szólás. A gyerekek a foglalkozás keretében a kenyérsütés fortélyaival, népi eszközeivel ismerkedhetnek meg. Lépésről lépésre, az őrléstől a dagasztáson és a kelesztésen át, a kemencébe vetésig követjük a kenyér útját. S megbizonyosodunk arról is, hogy vajon csöpög-e a padlásról a víz, miközben dagasztunk. A nehéz munka jutalma a ropogósra sült kenyér, amelyet a gyerekek friss tejföllel, vajjal vagy a múzeumban főzött szilvalekvárral megkenve fogyaszthatnak el.

Időtartam: 90 perc
Létszám: maximum 30 fő
Ára: 800 Ft/fő

Régen is volt tanóra!

Tapasztalják meg az Ön kisdiákjai is, hogyan tanult hajdanában több osztály együtt, egy teremben, egy tanító irányítása alatt! Ismerkedjenek meg az akkori tantárgyakkal, és próbálják ki a tanuláshoz szükséges korabeli eszközöket: a palatáblát, palavesszőt, spongyát, pennát, kalamárist és az irkát. Az 1930-as éveket idéző szerepjátékunk helyszíne barabási iskolaépületünk, ahol egy szigorú tanítónő várja órára a mai gyerekeket…
Felhívjuk a pedagógusok, programszervezők, szülők figyelmét, hogy elsősöknek csak tanév végén javasoljuk a foglalkozást!

Időtartam: 60 perc
Létszám: maximum 30 fő
Ára: 600 Ft/fő

„Adjátok a hímest…”

A szezonálisan igényelhető foglalkozás keretében a gyerekek a megye húsvéti népszokásaival, a húsvéthoz kapcsolódó állatokkal ismerkednek. Tojást festünk háromféle technikával, s a fiúknak a megye településein ismert locsolóverseket tanítunk.

Időtartam: 60 perc
Létszám: maximum 30 fő
Ára: 1200 Ft/fő (Az ár a belépőjegyet is tartalmazza.)

Farsang a ládafiából – utazó múzeum

Ha hívnak bennünket, mi „házhoz” megyünk! Gyűjteményünk legnagyobb utazóládájába pakoljuk a sok-sok régi maskurát, farsangi kelléket, hogy megmutassuk mindenkinek: vidékünk is gazdag farsangi hagyományokkal rendelkezik. Ismerjék meg a kicsik is megyénk jellegzetes farsangi alakjait és szokásait! Derítsük ki közösen, mikor van farsang farka, miért hagyjuk el a húsevést húshagyókedden. A közös felvonuláson a gyerekek is  maskurát öltenek, majd sok-sok zajt keltünk, hogy biztosan elűzzük a telet!

Időtartam: 90 perc
Létszám: maximum 30 fő
Ára: 800 Ft/fő

Megrendelőlap letölthető ITT