Inasokat felveszünk!

„Az uram büszkén kiabálja a vásárban: »Tessék csak, tessék! Itt a finom, díszes, Kánya-féle mézes!« De ki marad a műhelyben? Na, ki? Hát Kányáné. Utasítani azt persze szüntelen tud. »Ne rakj nagy tüzet a kemencében! Jól szitáld át a lisztet! Alaposan gyúrd át a tésztát!« Hát azt hiszi, nem tudom!? Jobban, mint gondolná! Hiába van az ő neve a cégtáblán, az én kisujjamban is ott van minden, amit a mesterségről csak tudni lehet. Nahát! Jöjjenek, csak jöjjenek! Adják be hozzánk inasnak a pulyákat, legalább egy próbanapra!”

Időtartam: 60 perc
Létszám: maximum 30 fő
Ára: 800 Ft/fő

A kenyér sülve jó!

„Ki minő kovászt tesz, olyan kenyeret eszik!” tartja a szólás. A gyerekek a foglalkozás keretében a kenyérsütés fortélyaival, népi eszközeivel ismerkedhetnek meg. Lépésről lépésre, az őrléstől a dagasztáson és a kelesztésen át, egészen a kemencébe vetésig követjük a kenyér útját. S megbizonyosodunk arról is, hogy vajon csöpög-e a padlásról a víz, miközben dagasztunk. A nehéz munka jutalma a ropogósra sült kenyér, amelyet a gyerekek friss tejföllel, vajjal vagy a múzeumban főzött szilvalekvárral megkenve fogyaszthatnak el.

Időtartam: 90 perc
Létszám: maximum 30 fő
Ára: 800 Ft/fő

Régen is volt tanóra!

Tapasztalják meg az Ön diákjai is, hogyan tanult hajdanában több osztály együtt, egy teremben, egy tanító irányítása alatt! Ismerkedjenek meg az akkori tantárgyakkal, és próbálják ki a tanuláshoz szükséges korabeli eszközöket: a palatáblát, palavesszőt, spongyát, pennát, kalamárist és az irkát. Az 1930-as éveket idéző szerepjátékunk helyszíne barabási iskolaépületünk, ahol egy szigorú tanítónő várja órára a mai gyerekeket…

Időtartam: 60 perc
Létszám: maximum 30 fő
Ára: 600 Ft/fő

Mi a szösz?

Mi a szösz? – kérdezzük csodálkozva, ha valamilyen számunkra érthetetlen dologgal találjuk magunkat szembe. Honnan ered ez a szólásmondás? Szerepjátékos foglalkozásunkon a „háziasszony” irányításával ismerkedhetnek meg a tanulók a rostfeldolgozás nehéz és fáradságos munkafázisaival. Az esti fonóban maguk is kipróbálhatják, tudnak-e szöszből fonalat fonni, a fonó lányokat és a „betévedő” legényeket alakítva közösen játszhatják el, mi történt az egykori szatmári fonókban: közös énekszóval, találós kérdésekkel, mesével és fonóbeli játékkal szórakoztathatják egymást.

Időtartam: 60 perc
Létszám: max. 25
Ára: 600 Ft/fő

Élet a falusi portán

Te segítesz a házimunkában? Nálatok ki főz otthon? Melyik családtagotok jár bevásárolni? Szerinted napjainkban is beszélhetünk női és férfimunkáról? Hogyan osztották meg egymás között a feladatokat dédszüleink? Szerepjátékos foglalkozásunkon a gazdasszony fogadja a gyerekeket, s osztja ki a feladatokat: a lányok a takarításban, az aprójószág gondozásában vehetnek részt, míg a fiúk a szerszámok rendben tartásába, a teherszállításba kapcsolódhatnak be.

Időtartam: 90 perc
Létszám: max. 30
Ára: 700 Ft/fő

Megrendelőlap letölthető ITT