MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁSOK

Inasokat felveszünk!

„Az uram büszkén kiabálja a vásárban: »Tessék csak, tessék! Itt a finom, díszes, Kánya-féle mézes!« De ki marad a műhelyben? Na, ki? Hát Kányáné. Utasítani azt persze szüntelen tud. »Ne rakj nagy tüzet a kemencében! Jól szitáld át a lisztet! Alaposan gyúrd át a tésztát!« Hát azt hiszi, nem tudom!? Jobban, mint gondolná! Hiába van az ő neve a cégtáblán, az én kisujjamban is ott van minden, amit a mesterségről csak tudni lehet. Nahát! Jöjjenek, csak jöjjenek! Adják be inasnak azt a pulyát, legalább egy próbanapra!”

Időtartam: 60 perc
Létszám: maximum 30 fő
Ára: 800 Ft/fő

A kenyér sülve jó!

„Ki minő kovászt tesz, olyan kenyeret eszik!” – tartja a szólás. A gyerekek a foglalkozás keretében a kenyérsütés fortélyaival, népi eszközeivel ismerkedhetnek meg. Lépésről lépésre, az őrléstől a dagasztáson és a kelesztésen át, egészen a kemencébe vetésig követjük a kenyér útját. S megbizonyosodunk arról is, hogy vajon csöpög-e a padlásról a víz, miközben dagasztunk. A nehéz munka jutalma a ropogósra sült kenyér, amelyet a gyerekek friss tejföllel, vajjal vagy a múzeumban főzött szilvalekvárral megkenve fogyaszthatnak el.

Időtartam: 90 perc
Létszám: maximum 30 fő
Ára: 800 Ft/fő

Régen is volt tanóra!

Tapasztalják meg az Ön diákjai is, hogyan tanult hajdanában több osztály együtt, egy teremben, egy tanító irányítása alatt! Ismerkedjenek meg az akkori tantárgyakkal, és próbálják ki a tanuláshoz szükséges korabeli eszközöket: a palatáblát, palavesszőt, spongyát, pennát, kalamárist és az irkát. Az 1930-as éveket idéző szerepjátékunk helyszíne barabási iskolaépületünk, ahol egy szigorú tanítónő várja órára a mai gyerekeket…

Időtartam: 60 perc
Létszám: maximum 30 fő
Ára: 600 Ft/fő

Ez állati (jó lesz!)

Szerepjátékos foglalkozásunk helyszíne tirpák tanyánk, ahol a gyerekek a falusi állatokkal kerülhetnek testközelbe. A tanulóknak a gazdasszony utasításait kell követniük: tengerit morzsolni a baromfinak, vizet hozni a kútról a nyulaknak; friss dudvával megtölteni a hamvast és elcipelni az ólhoz, korpával kevert sóval megtölteni a korcos zacskót, hogy a gazda kivihesse a legelőn heverő marháknak… és sorolhatnánk tovább, hogy mennyi teendő vár a gyerekekre.

Időtartam: 60 perc
Létszám: maximum 30 fő
Ára: 600 Ft/fő

Gyermekek a nagycsaládban

Mit jelentett a családi munkamegosztás a 20. század első felében? Hol volt a gyermek helye a családi hierarchiában? Volt-e a gyermeknek a játszáson túl feladata, kötelessége? Egyáltalán mivel és hogyan tudott játszani? A gyermekélet tárgyai és fényképek, videók segítségével idézzük fel, milyen volt gyermeknek lenni akkor és most.

Időtartam: 60 perc
Létszám: maximum 30 fő
Ára: 500 Ft/fő

„Adjátok a hímest…”

A szezonálisan igényelhető foglalkozás keretében a gyerekek a megye húsvéti népszokásaival, a húsvéthoz kapcsolódó állatokkal ismerkednek. Tojást festünk háromféle technikával, s a fiúknak a megye településein ismert locsolóverseket tanítunk.

Időtartam: 60 perc
Létszám: maximum 30 fő
Ára: 1200 Ft/fő (Az ár a belépőjegyet is tartalmazza.)

Farsangi a ládafiából – utazó múzeum

Ha hívnak bennünket, mi „házhoz” megyünk! Gyűjteményünk legnagyobb utazóládájába pakoljuk a sok-sok régi maskurát, farsangi kelléket, hogy megmutassuk mindenkinek: vidékünk is gazdag farsangi hagyományokkal rendelkezik. Ismerjék meg a kisiskolások is megyénk jellegzetes farsangi alakjait és szokásait! Derítsük ki közösen, mikor van farsang farka, miért hagyjuk el a húsevést húshagyókedden. A közös felvonuláson a gyerekek is maskurát öltenek, majd sok-sok zajt keltünk, hogy biztosan elűzzük a telet!

Időtartam: 90 perc
Létszám: maximum 30 fő
Ára: 800 Ft/fő

TÉMANAPOK

Látogassunk Rozmaring Királyságba!

Etnobotanikai témanapunkon drámajáték keretében látogatjuk meg a mesebeli Rozmaring Királyságot, melyet éppen háború fenyeget. A veszély elhárítása a gyerekek leleményességén múlik! Közben az is kiderül, hogy hogy milyen szerepet töltött be a rozmaring a néphagyományban. A foglalkoztató teremből kiszabadulva portajáró játékban mozgatjuk meg elménket és testünket: a lakóház berendezési tárgyai között kell azokat megtalálni, amelyeken rozmaringos díszítés látható. Végül visszatértünk a mesés kerettörténethez: ha a gyerekek megmentik a királyságot, jutalmat kapnak: egy titkos receptet, amely alapján el tudják készíteni a híres rozmaringos pezsgő fürdőgolyót.

Időtartam: 90 és 120 perces változatban is rendelhető
Létszám: max. 30 fő
Ára: 1100 Ft/fő, illetve 1300 Ft/fő

A bárányok hallgatnak?

A témanap középpontjában a nonverbális kommunikáció, valamint ennek néprajzi vonatkozásai állnak. A népi kultúra jeleinek tanulmányozásához az óvodai-iskolai és a hétköznapi élet jeleinek világából kiindulva jutunk el. A szemiotikai utazás pantomimjátékkal, paraszti tárgyakon feltűnő jelekkel történő ismerkedéssel, közös rajzolással kezdődik, majd egy számháborúval összekapcsolt báránykereső játékban folytatódik. A témanapot a mesterjegyek megismerésével, illetve saját „mesterjeggyel” ellátott agyagedényke készítésével zárjuk.

Időtartam: 120 és 180 perces változatban is rendelhető
Létszám: max. 30 fő
Ára: 1100 Ft/fő, illetve 1300 Ft/fő

A szép és a csúf a nyírségi népmesékben

A témanap célja, hogy fejlesszük a kreativitást, illetve felkeltsük az érdeklődést a lokális népmesék, illetve általában az olvasás/mesehallgatás iránt. Mivel a (nép)mesék egyik alapvető jellemzője a csoda, az átváltozás, átváltoztatás, ezért ezekre a motívumokra építő, fantáziát fejlesztő gyakorlatokkal hangolódunk a témára. Beszélgetünk az olvasott mesék szereplőiről, tulajdonságaikról, amit alkotó tevékenység követ: a gyerekek szivacshengeres festéssel illusztrációkat is készítenek kedves meseszereplőjükről. A képekből a témanap zárásaként kiállítást rendezünk.

Időtartam: 180 perc
Létszám: max. 30 fő
Ára: 1100 Ft/fő

Megrendelőlap letölthető ITT