Utazó múzeum

Idén Móricz Zsigmond két novellája, a Hét krajcár és a Tragédia című művek múzeumpedagógia feldolgozását ajánljuk a felső tagozatban és a középiskolákban tanító pedagógusok, magyartanárok figyelmébe!

A tanórai keretekhez illeszkedő múzeumpedagógiai órák során a tanulók a játékos feladatok megoldásával ismerkedhetnek meg Móricz Zsigmond parasztábrázolásával, azokkal a tárgyakkal, illusztrációkkal, amelyek kapcsolódnak az említett művek kiemelt részleteihez.

Találjunk hét krajcárt!

A foglalkozás során a 20. század eleji szegény paraszti élettel ismerkedünk. Mit dolgoztak, hogyan kerestek pénzt a megélhetésükhöz? Milyen épületekből, építményekből, tárgyakból állt egy jellegzetes szegény paraszti porta és ház berendezése? Milyen forrásokból ismerhette ilyen alaposan Móricz Zsigmond a szegény parasztok életét? A tanulókkal közösen mi is megkeressük a hét krajcárt, miközben a kiállításban szereplő tárgyak funkciójára is fény derül.

Ajánlott korosztály: 7-8. osztály

Időtartam: 45 perc

Helyszín: az iskola tanterme

Múzeumpedagógus: Mártonné Vattai Anikó

 

Filmet forgatunk!?

A foglalkozás a Tragédia című mű értelmezését egy képzeletbeli filmforgatáshoz kapcsolja. A tanulóknak különböző típusú feladatokat kell csoportokban megoldaniuk. Pl. főszereplőt kell választaniuk: megrajzolni egy fantomképet a műben leírt jellemzők alapján. Mellékszereplőket, statisztákat kell toborozniuk, majd a mű négy helyszínére irányítani. A díszlettervező szerepébe illeszkedve be kell rendezniük a helyszíneket a múzeum demonstrációs tárgyainak felhasználásával. Egy lakodalmi menüt is össze kell állítaniuk, mely alkalmat ad a jelen kor és a múlt század lakodalmi szokásainak összevetésére.

Ajánlott korosztály: 11. osztály

Időtartam: 45 perc

Helyszín: az iskola tanterme

Múzeumpedagógus: Kállai Beatrix

A foglalkozások 2020. március 02. – március 31. és 2020. szeptember 01. – december 18. között vehetők igénybe.

Ára: 400 Ft/fő.

Megrendelhető az info@muzeumfalu.hu ímélcímen.

Amennyiben kérdésük, észrevételük lenne a foglalkozásokkal kapcsolatban, a 06-42-500-552-es telefonszámon, illetve az említett ímélcímen állunk rendelkezésükre!