Project Description

PÁSZTOROK VILÁGA – Pásztorforgatag a Sóstói Múzeumfaluban
2021. október 16. 10:00-16:00

A Sóstói Múzeumfalu idén is izgalmas programokkal várja látogatóit a pásztorhagyományokat felelevenítő rendezvényen.

Október közepén, Vendel napján a pásztorok számadása és a jószágok behajtása történt. Ekkor rendeztek vásárokat, s lehetőség nyílt a tapasztalatcserére, találkozásokra is. A Sóstói Múzeumfaluban a tavalyi évben először megrendezett, a pásztorok munkáját és mindennapjait bemutató esemény nagy népszerűségnek örvendett, ezért idén is folytatják a hagyományt.

A Pásztorforgatagra kilátogatók láthatnak csikós bemutatót, kipróbálhatják az íjászatot, lovas kocsizhatnak az Árpád-kori faluban és a pásztorok által használt eszközök készítésébe is betekintést nyerhetnek. A Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület karikás ostor bemutató tartása mellett még deresre húzást és asszonyverést is szervez. A bátrabbak rönkdobó és petrencerúd tartó versenyen mérettethetik meg magukat. A nap folyamán többször is ágyúlövés hirdeti majd, hogy az őszi forgatag kezdetét vette.

A hamisítatlan vásári hangulatról és a vendégek mulattatásáról a Kuckó Művésztanya gondoskodik.

A rendezvény részeként az őszi betakarítási munkákban is kipróbálhatják magukat a látogatók, megismerhetik a kukorica feldolgozás munkafázisait (fosztás, morzsolás, darálás), a napraforgó bugázást és a szőlőpréselést, mindemellett kézműves tevékenységeket is kipróbálhatnak: lesz lehetőség gyertyamártásra, fazekaskodásra és gyógyteakóstolásra. A műhelyekbe újra élet költözik, láthatják hogyan dolgozik a kovács és a mézeskalács készítő.

A legkisebbekről sem feledkeznek meg, hiszen egész nap lesz kosaras körhinta és népi játszóház.

Pásztorételeket kóstolhatnak a rendezvényre látogatók, a faluközpontban pedig elmaradhatatlan a helyi termelők és kézművesek vására.

Vidámsággal teli családi napra vár mindenkit a Sóstói Múzeumfalu!

A felnőttek 1.000 Ft/fő, a gyermekek 500 Ft/fő áron válthatnak jegyet a rendezvényre. 6 év alatt és 70 év felett a belépés ingyenes.

A szervező a műsorváltoztatás jogát fenntartja.