Project Description

ÉKES DÍSZE E HÁZNAK

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye talán legszebb gyöngyszemei a beregi és szatmári református templomok. Csenger, Csengersima, Tákos és Gyügye – csak hogy párat említsünk – festett kazettás mennyezetein megelevenedő bibliai eseményekhez kapcsolódó szimbólumok mellett ősi, kozmikus jelentést hordozó ábrázolások is felismerhetőek. A nap, a hold, a csillagok, mint égen járó útmutatók, a kétfejű sas, a főnix madár, a sellő vagy a sok szárnyú angyal mítikus világot jelenítenek meg. A színek és az ecsetvezetés mesteri alkalmazása csodás alkotásokat hozott létre. A kazettás mennyezetek “mintakincse” a paraszti háztartások tárgyain is megtalálható. A pásztorművészeti alkotások szaruból készült eszközein (ivótülök, sótartó, fenkőtartó) és faragásain (ostornyél, borotvatok), a női munkákhoz kapcsolódó faragott tárgyakon (talpas guzsaly, mángorló), kerámia edényeken, szűcs munkákon és házi szőtteseken is fellehetőek ugyanezen motívumok.
A kiállítás, mely megkísérli bemutatni a festett kazettás templomok szimboliumtárát, s párhuzamba állítja a Sóstói Múzeumfaluban őrzött falusi tárgyakon ábrázolt motívumaival, Csutkai Csaba fotográfus és B. Szűcs Zsuzsanna néprajzos muzeológus közös munkája.
A tárlatot 2020. július 11-én 11 órakor P. Szalay Emőke néprajzkutató, kandidátus nyitja meg a Sóstói Múzeumfalu Főépületében.