Project Description

„Aki nem hiszi, szaladjon utána…”

Közel fél esztendőn át tartó mérhetetlen lelkesedés, megannyi fantasztikus kérdés és válasz, rengeteg mosoly, és persze sok-sok játékos matematika jellemezte a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Nemzeti Tehetségprogram támogatásában megvalósuló „Kör, kör ki játszik…matematikát?” elnevezésű etnomatematikai projektet. A Sóstói Múzeumfaluban megvalósuló programban a partnereink a Búzaszem Nyugati Óvoda székhelyintézménye, a Búzaszem Nyugati Óvoda Benczúr Téri Tagintézménye és a Jókai Mór Református Általános Iskola és Óvoda voltak. Mindhárom intézmény a szülők hozzájárulásával és támogatásával, az óvodapedagógusok közreműködésével, egy megfigyelési szempontsor felhasználásával azonosította a matematikai tehetségígéreteket, így összesen 12 kisgyermeket választottak ki a programban való részvételre.

A 6-7 éves, nagycsoportos gyerekek 16 alkalommal találkozhattak az etnomatematika különös, csodálatos és izgalmakkal teli világával. Az életkori sajátosságok figyelembevételével játékos feladatok egyesítették a matematikai és néprajzi ismereteket, segítve ezzel a program legfőbb célkitűzését a matematikai-logikai képességek fejlesztését, gazdagítását. Olyan tevékenységek várták a fiatalokat, melyek a múzeumszocializáció alappillérei is egyben, hozzájárulnak ahhoz, hogy a projektben részt vevő gyerekek érdeklődő és nyitott múzeumlátogatók lehessenek a jövőben.

Négy tematikai egység: a gyermekjátékok, az állatok, a pásztorok és a népi kerámiák érdekes „világa” jelent meg a foglalkozásokon. A rendkívül változatos tevékenységsorból csak néhányat tudunk itt felvillantani. Geometriai formák alapján ismerkedtek az ovisok a Sóstói Múzeumfalu épületeivel, majd több szempont szerint csoportosították is azokat. A képzeletbeli Fazékországba utazva királyt választottak, melyhez egy varázsdobozt is kaptak segítségül és természetesen a Sóstói Múzeumfalu néprajzi látványtárának megannyi cserépedénye is jelen volt a nagy eseményen és együtt örült és táncolt az új uralkodó megválasztását követő táncos mulatságban. A gyerekek a szabadtéri néprajzi múzeum lakóházaiban felfedezték a régi „falusi tűzhelyeket” és a régi főzőedényeket, sőt agyagból saját, egyedi edényeket is formáztak. Játékországban izgalmas barangolás után, természetes anyagokból kézműves játékot készítettek, és megszámoltak minden szalmaszálat, vesszőt és termést, ami az útjukba került. Mindemellett egyedi társasjátékokat is megismertek, amelyek a régi idők világát idézve remek szórakozást és fejlődést biztosítottak az ovisainknak a matematikai kompetenciák területén. Az állatok világában a falusi élet haszonállatait vették számba, illetve a Sóstói Múzeumfalu baromfiudvarának lakóit is meglátogatták. A látogatást egy kézimalommal való ismerkedés is előkészítette, mellyel kukoricát őröltek az aprómarhának. Az állatalakok egy édes-mézes foglalkozás alkalmával is feltűntek, amikor is az ovisok inasokká váltak és régi gyerekruhák másolataiba öltözve kakasos, lovas, medvés és halacskás mézeskalácsot készítettek. Kisbojtárként bárányokat tereltek és a juhászkampót megismerve botokkal táncoltak és játszottak és persze meg is számolták azokat. A pásztorművészet ránk hagyott kincsei közül a cifraszűr díszítményeit ismerték meg a gyerekek. Az egykori Nyíregyházán dolgozó szűrszabók mintakincsével dolgoztak, miközben a soralkotás, a tengelyes tükrözés és a szimmetria alapjaival ismerkedtek, sőt kreativitásukat is megmutathatták: egyedi mintákat is készítettek a kis alkalmi tervezők.

Debreceni kirándulásunk alkalmával délelőtt, a Vojtina Bábszínház nagyszerű előadásában Vas Laci történetét ismerhettük meg. Délután az Agóra Tudományos Élményközpontban nagyszerű szakmai vezetőnk segítségével, a tudományok világában barangolhattunk. A titokzatos kémiai elemek, a látványos terek, a csalóka tükörlabirintus, megannyi interaktív játék és a káprázatos kísérletek bűvöletében tölthettünk el néhány órát.

A projekt zárása egy színes programokkal teli családi nap volt, melynek alkalmával az ovis tehetségígéretek és szüleik együtt tapasztalták meg, hogy a Sóstói Múzeumfaluban él és élmény a hagyomány!