Project Description

ITT A VÉGE, FUSS EL VÉLE!

„Régiségszobától a tanulmányi raktárig” – kis muzeológusok a Nyírvasvári Általános Iskolában

A Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség támogatásával a 2022/2023-as tanévben tehetségsegítő program valósult meg a Sóstói Múzeumfalu, a Nyírvasvári Általános Iskola és a Debreceni Egyetem együttműködésében. Az NTP-INNOV-22-0123 azonosítószámú pályázatnak köszönhetően 5-6. osztályos diákjaink hétről hétre kis „muzeológusokká” váltak. Kállai Beatrix múzeum pedagógus, gyűjteménykezelő és lelkes munkatársai vezették be őket a néprajzkutatás rejtelmes világába, miközben közelebbről megismerték az iskolánk „régiségszobájában” összezsúfolt használati tárgyakat. Sokrétű tudással, számos kompetenciával gazdagodtak, miközben katalogizáltak, a műtárgyvédelem alapelveivel és módszereivel, a raktározás rendjével és szabályaival, valamint a kiállításrendezéssel ismerkedtek. Arra is lehetőségük nyílt, hogy településünk folklórkincsei közül néhány népmesét meghallgassanak, hiszen ezeket a Józsa András Múzeum Néprajzi Adattára a napjainkig megőrizte.

Iskolánk képviseletében Fóris Judit és Pállné Kiss Edit pedagógusok koordinálták a mindenki számára érdekes, élménydús projektet. A közös munkába a Debreceni Egyetem néprajz szakos hallgatói is bekapcsolódtak.

Az iskolában és a Sóstói Múzeumfaluban folyó munka mellett emlékezetes budapesti kirándulással, a Sóstói Múzeumfaluban eltöltött családi nappal lettek gazdagabbak.

A projekttel, amellett, hogy tanulóink értelmi és érzelmi intelligenciája fejlődött, régi adósságunkat törlesztettük a gyűjtemény megálmodójának, Szép László tanár úrnak. A mennyei katedráról bizonyára örömmel látja, hogy az általa 50¬-60 évvel ezelőtt összegyűjtött használati tárgyak nem merültek feledésbe. Sőt a XXI. században, az alfa generáció gyermekei, a mai felgyorsult világban lelassulnak, lecsendesednek, kezükbe vesznek egy régi tárgyat, megismerik ezen eszközök nevét, használatának mikéntjét. Milyen óriási dolog ez! Az okostelefonok, tabletek virtuális világában megfogni egy tárgyat, amit emberi kéz készített, aminek története volt, amihez érzelmek kötődtek!

Hisszük, hogy a létrehozott tanulmányi raktár a jövőben nem csupán a Hon- és népismeret tantárgy oktatását segíti, hanem eleink hagyatékának ápolását is. Múltunk megismerése, hagyományaink őrzése, továbbadása a jövőnk záloga. Ezért a régi tárgyakat továbbra is szeretnénk felkutatni, hogy tovább bővüljön a meglévő gyűjtemény.

Ezúton szeretnénk kifejezni köszönetünket mindazoknak, akik ebben a pályázatban részt vettek. Külön köszönet, Baloghné Szűcs Zsuzsanna területi múzeumigazgatónak a program megvalósításában nyújtott segítségéért, valamint Kosztyu Brigitta muzeológusnak a projekt megálmodójának.

Majoros Mária tagintézmény-vezető