Project Description

Tehetségsegítő program zajlik múzeumunkban

2021. december 20-án indult el a Sóstói Múzeumfaluban az a tehetségsegítő program, melynek célja, hogy felkeltsük a részt vevő fiatalok érdeklődését a népi építészet iránt: ismerkedjenek meg a hagyományos építőanyagok felhasználási lehetőségeivel, hagyományos technológiákkal és a népi műtárgyépületek megőrzésének, állagmegóvásának, védelmének aktuális kérdéseivel.

A Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség támogatásával megvalósuló, 61 órás, a tanéven átívelő foglalkozássorozatra a nyíregyházi Vásárhelyi Pál Technikumból választottunk ki 12 tanulót, akik kíváncsiságukról, lelkesedésükről, motiváltságukról már a gyakorlati tevékenységeket előkészítő foglalkozásokon is tanúbizonyságot tettek.

A program most első mérföldkövéhez érkezett, mivel a fiatal tehetségek és tehetségígéretek üzemeltetési csoportunk tagjainak segítségével elkészítették az első produktumokat: négy falazat (vert fal, patics- vagy pacsitfal, vályogból épült és téglafal) makettjét. A tanulók kisebb csoportokban dolgoztak. A vert fal építéséhez „rudakkal” (oszlopokkal) megtámasztott zsaluzatot használtak. A vesszőfal (patics vagy pacsit) elkészítéséhez befonták vesszővel a gerendavázba függőlegesen beékelt karókat, majd pelyvás sárral kívül-belül betapasztották. A vályogból építő csoport tagjai vetővel formázott, kiszikkadt vályogot használtak, amit agyagsárral tapasztottak. A téglafalat építők mészből, cementből és homokból kevert habarccsal kötötték össze a falazóanyagot.

A maketteket szemléltető eszközként egy rendhagyó órán is szeretnénk felhasználni, melyet a programban részt vevő tanulók egy tőlük fiatalabb korcsoportban fognak megtartani, az általános iskola 5. osztályában, a technika és tervezés tantárgy keretében.

A program azonosítója: NTP-INNOV-2021-0159
A támogatás összege: 2.523.000 Ft
A program vége: 2022. június 30.