A ruhaváltás időszakaiban merül fel minden nőben a NAGY BETŰS KÉRDÉS: MIT VEGYEK FEL?! NINCS EGY „RONGYOM”!!!
Vajon ez csak a jelenkori hölgyek minden évben visszatérő „problémája” vagy így lehetett ez évekkel, évtizedekkel, évszázadokkal korábban is?
Egy időutazáson vesznek részt a tanulók. Visszalépünk a jelenkorból az Árpád-korba, az 1000-1300 között élő családok mindennapjaiba. A rekonstrukcióban felépített ún. Árpád-kori falu jól reprezentálja a lakók életkörülményeit, életmódját.
Kikutatjuk maradtak-e ránk tárgyi emlékek, írott források a viseletükről. Megmutatjuk, milyenek lehetettek külső megjelenésükben a magyar férfiak és asszonyok. Megnézzük a nők milyen szabású ruhát hordtak és milyen volt a férfiaké. Összevetjük, volt-e a nemek közötti megjelenésben bármilyen különbség. Összehasonlítjuk mindkét nem öltözetének neveit a mai ruhadarabok elnevezéseivel. Voltak szezonális ruháik? Viseltek alsóneműt? Díszítették, ékesítették, ékszerezték magukat? Kiderítjük!
A foglalkozáson lehetőséget biztosítunk a rekonstrukcióban megvarrt ruhadarabokat felpróbálni. Az öltözet kiegészítőit mi magunk készítjük el hozzá.
Valljátok be fiúk, biztosan nincsen övre akasztható bőrtarsolyotok! És nektek lányok, az ékszerdobozotokban van rézhuzalból tekert ékszerszett?
Együtt „feldobhatjuk” a ruhatáratokat egy-egy általatok elkészített, egyedi viseletkiegészítővel!