Hogyan kerül kenyér az asztalra napjainkban? Honnan szerezzük be? Miből és hogyan készítették régen? A tanulók a választ a foglalkozáson kapják meg.

Végig vesszük a kenyér útját a föld megmunkálásától, a szántáson, a vetésen és az aratáson át a kenyér sütéséig. Tisztázzuk a fogalmakat: ösztökélni, csépelni, egy hombárnyi. A munkafolyamtokhoz fűződő hiedelmekkel, babonákkal ismertetjük meg a tanulókat. Kiderül, miért kellett csendben maradni vetés közben és miért raktak bezárt lakatot a vetőzsákba.

A tanulók a kovásztól, a dagasztáson át, a kemencébe vetésig kísérik végig a kenyérkészítést. Amíg sül a kenyér, elsétálunk a szárazmalomhoz és beszélgetünk a működéséről. Vagy lehetőség van vajat köpülni vajköpülőben.

A foglalkozás végén a még meleg kenyeret megkóstolják.