HUNGARIKUM – A MATYÓ NÉPMŰVÉSZET

A matyó népművészet gazdag, színpompás anyagából, a miskolci Herman Ottó Múzeumban őrzött kincseiből nyújt válogatást a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban megtekinthető időszaki kiállítás. A tárlat ünnepélyes megnyitására a 2021. június 23-án kerül sor.

A vándorkiállítás anyagában a Herman Ottó Múzeum néprajzi gyűjteményében megtalálható eredeti, a matyóság hagyományos népi kultúráját reprezentáló tárgyak ismertetik meg az érdeklődőket a gazdag matyó örökséggel. A hajdan élt emberek életét archív fotográfiák is megidézik a kiállításon: a miskolci Herman Ottó Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Matyó Múzeum fotói. Ezek mellett a Mezőkövesden és a környező falvakban élő kortárs népművész alkotók munkái bizonyítják a hagyományos értékek továbbélését napjainkban.

A matyóság az 1800-as évek végétől a tradicionális magyar népi műveltség egyik reprezentáns csoportja. Mezőkövesd hagyományos kultúrájának közismertté válásában kiemelt szerepet kapott a matyó népművészet legváltozatosabb része, a hímzés és az annak felhasználásával megformálódott népviselet, a színpompás ünneplő női és férfi öltözet. Az eredetileg a textileken alkalmazott matyó hímzésminták a 19-20. század fordulóján már nem csupán a népcsoport jellemzőjeként voltak ismertek, hanem a magyar nemzeti kultúra, a közös történeti gyökerek kifejezésére kiválasztott reprezentatív magyarságkép megjelenítőivé is váltak. A 20. század első felétől pedig az idegenforgalom a világ különböző tájaira juttatta el a matyó népművészet alkotásait, mint a magyar népművészet jellemzőjét.
A „Matyó örökség”, 2010-től része Magyarországon A Szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzéké-nek. Az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján 2012-től szerepel a „Matyó örökség – a hímzés, viselet, folklór továbbélése” örökség-elem.

A matyó népművészet 2013 januárjától a magyarországi Hungarikum Bizottság döntésével úgynevezett “törvény általi hungarikumként” a Hungarikumok Gyűjteményébe került.

A miskolci Herman Ottó Múzeum a matyó népművészetet kialakulásától napjaink hagyományőrzéséig bemutató időszaki tárlata reményeink szerint számos érdeklődőt vonz majd Nyíregyházán.

A néprajzi kiállítás 2021. szeptember 15-ig tekinthető meg.