Árpád-kori falurész

 

Árpád-kori falurész

a Nyires falu...

 

A helyiségnévtárban nem szereplő Nyires falu a Sóstói Múzeumfalu eddig használaton kívüli 1,5 hektáros területén, 2014. októberében átadott Árpád-kori (1000-1301) falurészlettel várja az érdeklődő látogatókat. Az országban egyedülálló egységben, a régészet és a néprajz összefonódásának eredményeként felépült 5 lakóépület több lelőhelyet, tájegységet, építménytípust és élethelyzetet reprezentál.

 

A szamoskéri ház a szentföldet megjárt várjobbágy háza, ő a falu vezetője. A visegrádi ház bemutatóházként üzemel, szabad bejárást biztosítva az érdeklődő vendégeknek. A falu földműveseinek életét a kiskunfélegyházi házban ismerhetik meg, míg az erdőjáró mindennapjait az edelényi ház mutatja be. A régészeti feltárások során kirajzolódó „utcák” a Nyires faluban is megjelennek. Csakúgy, mint az állatkarámok, a közös kút, az udvari kemence. A terület távolabbi részén egy kurgán magasodik egy holtág kanyarulatában a rozsrétszőlői pákászház sátorteteje magasodik, ideiglenes szálláshelyet szolgáltatva a növénygyűjtő, halász, vadász életmódot folytató embereknek.


A Nyires falu statikus kiállításait vezetett bemutatókkal, Árpád-kori programkínálattal (gasztrorendezvények, nyári táborok, múzeumpedagógiai foglalkozások) tavasztól késő őszig színesítjük!