Hírek, információk


Pálinkanap

2017. április 03.

 

Sóstói Múzeumfalu
2016. november 26.

 

Idén hagyományteremtő jelleggel, első alkalommal rendeznek Pálinkanapot a Sóstói Múzeumfaluban, amelyet Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata is támogat.
Kiemelt nemzeti értékeink között háromféle megyei eredetű pálinka szerepel, így a rendezvény autentikusságához nem férhet kétség. S mivel a téli időszak a disznóvágások hagyományos időpontja, magától értetődő volt e kulináris élvezetek összekapcsolása. Így a pálinka szerelmesei mellett a skanzen munkatársai azoknak is jó szívvel ajánlják a programot, akik a gyermekkori disznóvágások emlékképeit szeretnék feleleveníteni, de természetesen azoknak is, akik csupán kíváncsiak, hogyan is zajlottak az irodalmi művekben időnként visszaköszönő hagyományos disznótorok.
Az érkező vendégek figyelemmel kísérhetik a disznóvágás minden fázisát, és 500 forintos jegy ellenében megkóstolhatják azokat az ételeket, amelyek hagyományosan ezen alkalomhoz kötődnek: a hagymás vért, a toroskáposztát, hurkát, kolbászt. A jó ételekhez forró italokat és kiváló pálinkákat is fogyaszthatnak. A megye legrangosabb pálinkafőzdéi, családi vállalkozásai vesznek részt a napon, és kínálják a szűk pátria határait már régen szétfeszítő, a nagyvilágban is elismerést és rangot szerzett italaikat, pálinkakülönlegességeiket. A rendezvényen a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjai is felvonulnak, akik ünnepélyes keretek között minősítik a 2016. évi szatmári szilvapálinkákat.
A remélt szép őszi időben olyan népzenei és színházi produkciók gondoskodnak a jó hangulatról, mint a SzabadTáncMívesek, a Szatmár Kamara, a Bab Társulat, Horváth Margit és Tóth Károly, a Móricz Zsigmond Színház művészei, valamint a fiatal zenészekből álló, friss alapítású, saját meghatározásuk szerint „ethno-beat” stílusban muzsikáló Aurevoir. zenekar.
A Pálinkaházban kicsit „komolyabb” programok várják a vendégeket. Új időszaki tárlat nyílik, amely Baloghné dr. Kovács Matild fotóművész csendéleteiből ad válogatást. Az érdeklődők ismeretterjesztő előadást hallgathatnak a pálinkafőzés törvényi hátteréről, de terítékre kerülnek a népdalok is, melyeket dr. Kálmánchey Albert pszichiáter főorvos fog vallatóra „Szerelem, szerelem, átkozott gyötrelem…” című interaktív előadásában.
A rendezvényen köszöntőt mond dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere.
A skanzen munkatársai felelevenítik az András-napi hagyományokat is. Ez a jeles nap a néphit szerint férjjóslásra és varázslásra is kiválóan alkalmas volt. A Nyírségben szokás volt az András-napi derelyefőzés. A lány 8-10 cédulára fiúneveket írt, s a cédulákat a derelyébe gyúrta. Amelyik derelyét a főzővíz elsőnek felvetette, úgy hitték, az lesz a jövendőbelijének a neve. A férjjóslás másik, szintén gyakori módja volt az ólomöntés. A leendő férj foglalkozására következtettek belőle. Ezeket a praktikákat próbálhatják ki a látogatók.
Az otthon maradt családtagok vásárfiáját a népi kirakodóvásárban vásárolhatják meg. A gyerekek szórakoztatásáról pedig a falusi játszóudvar játékai gondoskodnak.
A fesztivál belépőjegy vásárlása nélkül látogatható. A helyszín megközelítését ingyenes buszjáratok is biztosítják, amelyek 08.30, 10.00, 12.00 órakor indulnak a nyíregyházi vasútállomástól, és 15.00, illetve 16.00 órakor szállítják vissza az utasokat a Múzeumfaluból.